Stall Tvea ligger mycket idylliskt vid Valsjön i Rörberg, Valbo mellan Gävle och Sandviken.
Gården och stallet med rasthagar ser du från vägen när du passerar på 56:an, fd 67:an. Det är lätt att hitta hit då det står Tvea på vår busshållplats.
Den stora stallbyggnaden rymmer stall, loge, skulle och verkstad. Förutom reparationer av gårdens redskap och bilar skruvas det både på veteranbilar och veteranmopeder i verkstaden.
I stallet finns det 9 boxar, sadelkammare, fikarum och spolspilta. Härligt att kunna njuta av sjöutsikten när man arbetar i stallet. Det finns också en belyst ridbana med väldränerat underlag och hindermaterial.

7C0D6534-1.jpg
 

7C0D5796-1.jpg

7C0D6474-1.jpg

 

Vid sjön finns det en stor brygga, grillplats, vindskydd och båtplats med en båt och en kanot.
Nere vid sjön finns även en övernattningsstuga med fyra bäddar, vedkamin och kokmöjligheter.

Till gården hör också beten, lösdrift och en stor gräsbana på sandmark där det står hinder framme. På gräsbanan finns även möjlighet att träna precisionskörning.
På gården bedrivs både trav- och ridverksamhet. Dels träning av egna halvblodshästar för tävling och undervisning samt välutbildade nordsvenska travhästar som också kan användas till rid och körundervisning. Träningen av travhästarna sker i den utmärkta terrängen med sandvägar, rakbana och många bra klätterbackar.
Thomas och Lena köpte gården dec 2007 av Bertil och Rut Fyhr. De hade då bott på gården i 52 år och har alltid haft hästar förutom de sista åren. Thomas har tillbringat stor tid på gården och det är bl.a. här hans trav och hästintresse väckts. Många gamla roliga hästhistorier har berättats av Bertil vars far bedrev åkeriverksamhet med häst i Gävle. Bertil körde bl.a. ut öl med häst och vagn som ung. Foton från fikarummet är tillvaratagna och visar bl.a. mycket gamla bilder från ett ”ungt” Gävletrav.

 

7C0D6617-1.jpg

skanna002001.jpg

 

Do-Jim_Frjestad_1938.jpg